Kuinka syödä terveellisesti?

Voisimme saada miljarditason säästöt  terveydenhuollon kuluista terveellisemmällä ruokavaliolla.

Ruuan ravinteikkuuden voi jokainen testata kohtuullisen yksinkertaisesti. Fineli.fi nettiosoitteen takana on ruokakori, johon voi lisätä esimerkiksi yhden päivän ruuat.

http://www.fineli.fi/foodbasket.php?lang=fi

Kun olet lisännyt ruuat, voit esim. tarkastella syömäsi ruuan perusravinnekoostumuksen, kivennäis- ja hivenaineet, vitamiinit ja rasvahappokoostumuksen.

Jos saat kaikkia ravintoaineita suositusten verran olet luultavasti terve. Joillakin ravintoaineilla saattaa olla kuitenkin liian pieni suositeltu saanti. Niistä seuraavassa kirjoituksessa lisää.

Jos jollain ravintoaineella on liian alhainen saanti, alla olevasta linkistä voi selvittää missä ruoka-aineessa on mitäkin eniten:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?lang=fi

Esimerkki

Tein esimerkin yhden päivän ruuista. Aamupalaksi on munakas, jossa on sika-nautasäilykettä. Lounaalla on jauhemaksapihvejä, perunamuusia ja puolukkahilloa. Päivällisellä on salaatti, jossa on fetajuustoa ja tonnikalaa. Illalliseksi on vähän pähkinöitä.

Perusaineenvaihdunta kuluttaa energiaa 4,2kJ minuutissa, joten koko päivän tarve on noin 6000kJ, eli energiaa esimerkkiruuissa on riittävästi (7614kJ).

Liittämistäni kuvista näkee hyvin kivennäis- ja hivenaineiden ja vitamiinien saannin. Punaisella värillä näkyy jos ruuista ei saa tarpeeksi kyseistä vitamiinia tai kivennäis/hivenainetta. Vihreä tarkoittaa, että saantimäärä on kunnossa. Joissain kohdissa saantisuositusta ei finelissä ole määritelty, joten jätin sen tyhjäksi.
 
Kuvasta näkee, että kalsiumia ei esimerkkiruuista saa tarpeeksi. Tämän voisi korjata vaikka lisäämällä juuston määrää tai juomalla maitoa. Toisaalta maito heikentää maksapihvien sisältämän raudan imeytymistä.
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2023&fuclass=all&specdiet=glutf…

 
Myös C-vitamiinia on liian vähän. Tätä voisi korjata lisäämällä salaattiin vaikkapa paprikaa.
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2270&fuclass=all&specdiet=glutf…

D-vitamiiniakin on liian vähän, mutta tästä lisää myöhemmin. Muuten kaikkia ravintoaineita tulee riittävästi viralliseen saantisuositukseen nähden.

JaakkoImpola
Sitoutumaton

Musiikki, urheileminen, politiikka, kirjallisuus. Siinä kiinnostukseni kohteita. Ylioppilas, insinööri ja sähköasentaja.
Vaaliteemani ovat:
Ihmisyyttä ei saa alistaa markkinavoimille
Säilytetään pienet yksiköt
Velkaantuminen kuriin
Perusinfran kuuluttava valtiolle

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu