Jaakko Impola -

Köyhyyden koko kuva Suomessa?

  • Tulonsaajat tuloluokittain
    Tulonsaajat tuloluokittain
  • Viitebudjetit
    Viitebudjetit

Yleensä mediassa tuodaan esille, että suomalaisen keskiansio on noin 3000 euroa kuussa. Kuitenkin liittämästäni taulukosta voi huomata, että 80.9% suomalaisista tulonsaajista saa alle 3333 euroa kuussa bruttona. Harha johtunee siitä, että 3000 euron keskitulolla tarkoitetaan kotitalouksien keskituloa. Kotitalouteenhan yleensä kuuluu kaksi tienaavaa henkilöä, vaikka yksineläjien määrä onkin kasvanut.

Muutenkin on harhaanjohtavaa puhua keskiansiosta, sillä huippuansiot hilaavat sitä ylöspäin. Iso osa suomalaisista on myös tulonsiirtojen varassa. Vertaan seuraavassa kaikkia tulonsaajia eli veronalaista tuloa saaneita kohtuullisen elämän mahdollistavaan viitebudjettiin.

Yksi kolmasosa(33.7%) suomalaisista tulonsaajista(1,5milj.) tienaa alle 1151 euroa kuukaudessa nettona.

44.8% suomalaisista tulonsaajista (2 milj.) tienaa alle 1443 euroa kuukaudessa (nettotulo).

Kohtuulliseen elämään tarvittaisiin kuitenkin Helsingissä noin 1500 euroa kuussa ja muualla Suomessa noin 1300 euroa kuussa.

Kohtuullinen elämä on määritelty kuluttajatutkimuskeskuksen "Mitä kohtuullinen elämä maksaa" dokumentissa seuraavasti:

Viitebudjetteja laaditaan sellaiselle kulutuksen tasolle, jolla kuluttajien pitää pystyä tyydyttämään ja täyttämään fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset tarpeensa. Ei ole kyse kulutuksen lisäämisestä, vaan perustarpeiden tyydyttämisestä nykypäivän yhteiskunnassa syrjäytymättä tai putoamatta köyhyysrajan alapuolelle. Viitebudjetit ovat monissa maissa niukkoja, niin myös Suomessa, ja ne edellyttävät kotitalouksissa taitoja ja tietoja ruoanvalmistukseen, vaatehuoltoon, pieniin korjauksiin sekä tietotekniikan käyttöön.

 

Voidaan siis sanoa, että reilusti yli kolmasosa suomalaisista elää "kohtuuttomissa olosuhteissa".

Helpotusta ihmisten arkeen saataisiin asettamalla alle 1000 euroa kuussa olevat tulot verovapaiksi. Lisäksi arvonlisäverovelvollisuuden alarajan korottaminen 100 000 euroon helpottaisi pienyrityksiä. Tämä alentaisi hintoja ja lisäisi kilpailua, joten köyhälläkin olisi paremmin varaa ostaa.

 

1. kuvan lähde
http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_tulot.html#tulonsaajat

Tutkimus kohtuullisen elämän hinnasta.

http://www.ncrc.fi/files/5822/Tutkimuksia_ja_selvityksia_Viitebudjettien...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Nettopalkallaan duunari ei Suomessa enään pärjää. Rahat menee veroina virkaheittojen elintasoon.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.I.> Nettopalkallaan duunari ei Suomessa enään pärjää....

ooo

Hyvä ystävä, vaan miten hänen käy?

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Hän sossuilee, jos onnistuu... Lainailee, pikavippailee, lyhennysvapailee, lainajärjestelee, tekee maksujärjestelyjä....

Ari Pajukoski

Mitä tarkoitetaan "duunarilla"? Kun katson perinteisten "duunareiden", eli metallimiesten, paperityöläisten ym. bruttopalkkoja, niin aika moni tuntuu tienaavan yli 3000 € kuukaudessa. Raksoillakin erikoisempia töitä tekevät putkimiehet, muurarit, pinnoittajat yms. tienaavat huomattavasti paremmin, kuin normi virkamies virastossa. Pienituloisia ovat nimenomaan siivoojat, lähihoitajat, keittiöapulaiset ym. nimenomaan perinteisesti julkisen sektorin aloilla toimivat naiset. Pienituloisten joukkoon kuuluvat myös ne, joiden kuukausipalkka kyllä olisi ihan kohtuullinen, mutta joutuvat tekemään tahtomattaan osa-aikaista työtä tai pätkätöitä.

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Tässäpä olisi mielenkiintoinen tutkimuksen aihe jollekin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitos tästä tilastopläjäyksestä Jaakko Impola.

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Hienoa, että jaksoit kaivella kilastoja. Kumpa toimittajatkin enemmän niin toimisivat.

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola
Käyttäjän JyriHovila kuva
Jyri Hovila

Täsmälleen naulan kantaan.

On tullut erittäin tutuksi tämä kaikkien tilastojen ulkopuolelle jäävän köyhän yrittäjän osa.

Viisi vuotta on mennyt ilman minkäänlaisia tuloja tai tukia - edes sossusta ei ole herunut apua kiitos yrittäjän statuksen, vaikka laki toimeentulotuesta nimenomaisesti sanoo, että "jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa -- yrittäjätoiminnallaan".

Virallinen linja on, että yrittäjyyttä pitäisi tukea, kun taas sossu on jo vuosia vaatinut luopumaan yrittäjyydestä ehtona toimeentulotuen saamiselle. Perusteena käytetään yhtä ainoaa ennakkotapausta vuodelta 2001 jossa jonkun yrittäjän oltiin oikeuskäsittelyn jälkeen todettu väärinkäyttäneen tukia pyörittämällä niillä "kannattamatonta yritystoimintaa". Nyt tuota samaa päätöstä sovelletaan kategorisesti kaikkiin yrittäjän statuksella toimiviin suomalaisiin ilman oikeuskäsittelyä tai tapauskohtaista harkintaa.

ALV-rajan nostaminen 100 000 euroon olisi erittäin viisas veto. Samoin perustulo jolla voitaisiin korvata koko nykyinen tukiviidakko. Perustulo voitaisiin toteuttaa esim. ns. negatiivisen veron kautta, eli vaikkapa juuri tuon ehdottamasi tuhannen euron tulorajan alle tipahdettaessa verotus kääntyisi sopivalla progressiolla negatiiviseksi.

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Perustulo on kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen asia. On kyllä omituista miten palkansaajaa ja yrittäjää kohdellaan noin eriarvoisesti.

90-luvun lama oli ikävä esimerkki miten yrityksiä kohdellaan. Pelastettiin ennemmin pankit kuin yritykset. No, sama porukka vei meidät EU:n lakien vastaisesti. Nytkin pankit ovat vähentäneet lainanantoaan P&K-sektorille. Sattumaako?

Lilli Markkanen

Tuossa jutussa on vain se virhe, että siinä on kaikki tulonsaajat. Olisi tutkijan ollut reilumpaa erottaa palkansaajat eläkkeensaajista, koska ne ovat kaksi aivan eri kategoriaa. Silloin olisi saatu paljon selkeämpi kuva asiasta. Ja olisi tietysti voitu ottaa tarkasteluun vielä yksi ryhmä - työttömät. Silloin olisi kuvioihin piirtynyt todellinen kuva tosiasioista. Ja se ei olisi ollut edes kovin vaikea kaivaa esiin Tilastokeskuksen tilastoista.

Totuuden kannalta on väärin yhdistää työntekijät ja eläkeläiset, koska ne selkeästi kaksi eri ryhmää. Eläkeläinen voi käydä töissä, mutta sen vaikutus on marginaalinen tuossa asiassa.

Valhe, emävalhe, tilasto;=J

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Tarkoitukseni oli nimenomaan miettiä miten kaikki suomalaiset tulisivat toimeen omilla tuloillaan sekä pitää asia mahdollisimman yksinkertaisena ja lyhyenä. Totuus näyttäisi olevan, että iso osa suomalaisista on köyhiä.

Voihan tilastoista tehdä melkein mitä tahansa tulkintoja. Ei muuta kuin jokainen omia tulkintojaan tekemään :)
http://tilastokeskus.fi/
http://pxweb2.stat.fi/database/StatFin/databasetre...

Käyttäjän AndreiVologodski kuva
Andrej Kokov

Yleisradion johtajien ansiotulot 2013:

Jääskeläinen Atte, Ylen uutisten vastaava päätoimittaja 196 073 euroa
Kemppainen Jouni, Yleisradion ex-uutispäätoimittaja 116 616 euroa
Kivinen Lauri, Yleisradion toimitusjohtaja 362 881 euroa
Pihlajamäki Riitta, TV1:n ex ohjelmajohtaja, Ylen etiikkapäällikkö 128 061 euroa
Neilimo Kari Ylen hallituksen pj. 381 411 euroa
Ohls Gunilla Ylen strategiajohtaja 135 009 euroa
Silvo Ismo Ylen julkaisujohtaja 195 938 euroa
Vilen Ville Ylen luovien sisältöjen johtaja 187 174 euroa
Yli-Äyhö Janne Ylen tuotantojohtaja 224 615 euroa

Suomen pääministerin palkka viime vuosina ollut noin +- 180 000 euroa vuodessa.

http://uberuutiset.fi/2015/11/01/yleisradion-pikku...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kovat on Ylen palkat propangan tuottamisesta ja kantaväestön syyttelystä. :( :(

Toimituksen poiminnat