Jaakko Impola -

Kansanäänestyksistä

  • Kansanäänestyksistä

Presidenttimme Niinistö on sitä mieltä, että NATO:sta pitäisi järjestää kansanäänestys. Epäilemättä hän on oikeassa.

Mutta miten voimme luottaa lehdistöömme, kun se oli  järjestelmälliseti EU-jäsenyyden puolella 1995? Miten voimme koskaan luottaa valtamediaan?

"Aatos Erkko soitti Turun Sanomat -konsernin pääomistajille Ketosille ja Alma Median toimitusjohtajalle, esimiehelleni Matti Packalenille. Erkko esitti kysymyksen, voisivatko kaikki nämä lehdet, Turun Sanomat, Salon Seudun Sanomat, Alma Median Aamulehti, Iltalehti, Kauppalehti, Satakunnan Kansa, Lapin Kansa ja sitten Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat tehdä koko sivun kampanjan EU-jäsenyyden puolesta", kirjoitti Ilta-Sanomat Karhuvaaran sanoneen porilaisyleisön edessä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

1995 ei ollut sosiaalista mediaa.

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Siksi päätös pitäisi tehdä eduskunnassa. Päättäjien velttoutta, laiskuutta, jos päätös haluttaisiin (ja tietysti halutaan) siirtää heiltä pois! Voisi puhua jopa "rintamakarkuruudesta"!

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Valitettavasti tuo median vaikutus ei ole ainoa tekijä, joka vaarantaa kansanäänestyksen luotettavuuden. EU-jäsenyydestä järjestetyn kansanänestyksen (19949) tulos väärennetiin. Tämä tapahtui, kun äänestystulos käsiteltiin yksityisen pankin (SYP; johtajana Björn Wahlroos) koneilla, sillä maanmainiolla syyllä, että valtion koneiden kapsiteetti ei riittänyt (!). Vuosi ennen kansanäänestystä tehty laaja mielipidemittaus antoi liittymisen kannattajien määräksi 10 %. Jkseenkin tuohon samaan tulokseen päädyttiin kansanäänestyksessäkin. Massiivinen mediakampanja ei saanut kannatusta nousemaan kuin noin 15-20%:iin. Tähän tulokseen ovat tulleet kaikki ne, joiden tiedän tehneen omaa yksityistä galluppiaan nämä kuluneet 20 vuotta.

Aikalaisena asiasta kirjoittanut Ilkka Hakalehto kertoo, että EU-jäsenyyttä kannattaneiden puoluejohtajienkin epäonnistui saada edes omaa kenttäväkeään jäsenyyden taakse, samoin ammattiyhdistysväki oli vastaan. Mistä siis tulivat "Kyllä"-äänestäneet? Ulkoavaruudesta?

Toimituksen poiminnat