Jaakko Impola -

Miten pelastamme suomalaisen hyvinvointivaltion?

Hyvinvointivaltiotamme on ajettu alas kymmeniä vuosia velkaannuttamalla valtiota yksityisille pankeille. Euro on ollut liian vahva vientiteollisuudellemme ja aiheuttanut teollisuutemme  alasajoa ja työttömyyttä. On aika aloittaa suunnanmuutos jotta yksi maailman parhaista maista saataisiin pelastettua! Seuraavaksi esitän konkreettisia keinoja, joilla saamme hyvinvointimme palautettua.

Pienituloisten ostovoiman kasvattaminen nostaisi kokonaiskysyntää. Tämä piristäisi erityisesti pieniä- ja keskisuuria yrityksiä. Nythän veronkorotukset ja leikkaukset molemmat ovat heikentäneet kokonaiskysyntää. Ostovoimaa saataisiin kasvatettua asettamalla alle 1000€ kuukaudessa olevat tulot verovapaiksi.

Martin Ford uskoo automaation nostavan työttömyyden 75 prosenttiin vuosisadan loppuun mennessä. Myös Etlan tutkimuksen mukaan joka kolmas työpaikka häviää seuraavana kahtena vuosikymmenenä. Työaikoja ei ole syytä pidentää, koska meillä on jo nyt noin 400- 500 000 työtöntä. Tästä syystä en kannata myöskään opiskeluaikojen lyhentämistä. Emme tarvitse työperäistä maahanmuuttoa, koska yli 30% maahanmuuttajistakin on työttömänä. Trendinä on ollut, että työajat ovat lyhentyneet. Joskus oli kuusipäiväinen työviikko. Miksi emme pikkuhiljaa siirtyisi nelipäiväiseen työviikkoon? Automaation lisääntyminen ja työttömyyden massiivinen kasvaminen tukee myös työaikojen lyhentämistä ja työn jakamista.

Lisäksi pieniä ja erityisesti palveluyrityksiä voitaisiin auttaa nostamalla arvonlisäverovelvollisuuden alaraja 100 000 euroon. Sekä 1000 euron kuukaudessa verottomuus, että ALV-alarajan nosto tulisi takaisin työllisyyden paranemisella ja kokonaiskysynnän kasvamisella eli ns. dynaamisten vaikutusten kautta. Toimisi varmasti paremmin kuin yhteisöveron alennus. Yrittäjiä voitaisiin auttaa siirtämällä sivukulujen perimistä myös automatisoituneelle tuotannolle.

Vielä parempi keino parantaa kokonaiskysyntää olisi perustulo. Se myös antaisi pienyrittäjille perusturvan, joka heiltä on nyt puuttunut. Samalla tuloloukut häviäisivät ja turhaa byrokratiaa poistuisi. Työttömän kannattaisi aina ottaa vastaan työtä. Opiskelijoidenkin asema parantuisi.

Perustulon rahoittamiseen tarvittaisiin luultavasti oma raha. Nyt olemme maksaneet korkokuluina 80 miljardia euroa 1985-2015. Miksi vuodesta 1985? Jo silloin alettiin valmistautumaan EY-jäsenyteen ja euroon, joten suora keskuspankkirahoitus kiellettiin. Jos meillä olisi oma raha valtion ei tarvitsisi lainata rahaa yksityisiltä pankeilta ja olisi täten käytännössä velaton. MOT:n kyselyssä 63 prosenttia ilmoitti vastustavansa euroa.

Rahajärjestelmää pitäisi myös uudistaa niin, että liikepankit eivät voisi luoda uutta rahaa lainaa antaessaan. Pitäisi siirtyä ns. täysvarantoperiaatteen pankkitoimintaan, eli sellaiseen millaiseksi ihmiset yleisesti ottaen kuvittelevat pankkien nyt olevan. Yleisesti luullaan, että pankit lainaavat sinne talletettuja rahoja. Näin ei ole, vaan pankit kirjaavat uutta rahaa jokaisen lainanannon yhteydessä, niin ihmeelliseltä kuin se kuulostaakin. Täysvarantoperiaatteen mukaiseen pankkitoimintaan voitaisiin siirtyä esimerkiksi IMF:n tutkimuksen "Chicago planin" mukaisesti. Sen jälkeen meidän ei tarvitsisi enää koskaan olla pelastamassa pankkeja! Ei enää tappioiden sosialisointia veronmaksajille. Islanti on jo muuttamassa rahajärjestelmäänsä tähän suuntaan.

EU:sta eroamalla saisimme säästöä noin miljardin vuodessa, eikä meidän tarvitsisi orjallisesti noudattaa sieltä tulevaa byrokratiaa. Sinne liityttyämme riesaksemme on tullut 44547 asetusta, direktiiviä ja päätöstä! Mihin tarvitsemme komissiota, josta ketään ei ole vaaleilla valittu tai europarlamenttia, jossa vaikutusvaltamme on noin 1%. Parlamentissakin käytännössä isot maat jyräävät. Siirtäisin valtaa ennemmin lähemmäs ihmisiä. Sitovat kansanäänestykset tulee ottaa käyttöön. MOT:n tekemässä kyselyssä 77 prosenttia suomalaisista koki epäluottamusta EU:a kohtaan.

Puolueettomuuspolitiikka on turvallisuutemme tae. NATO vaatisi, että puolustusmenoja kasvatettaisiin 2% BKT:sta. Miksi meidän tulisi olla mukana NATO:n sodissa ympäri maailmaa? Eli käytännössä maksaisimme (taas) oman päätäntävaltamme menettämisestä ja joutuisimme sotiin, joiden kanssa meillä ei ole mitään tekemistä. Voiko sotimalla saada aikaan parempaa maailmaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Lisätään vielä se, että maksuperusteinen ALV. Koska keskisuuret ja suuret firmat käyttävät porsaanreikänä 60-90 päivän maksuaikaa. Jos joku firma tekee 100 000 euron laskun, niin sen pitää maksaa heti 24 000 euroa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Impola, IPU:n ehdokkaalla Henri Auterolla on varmat suunnitelmat, kannatatko myös niitä ?

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Mitähän suunnitelmaa mahdat tarkoittaa? Hänellä on ainakin ansiokas kirjoitus osallistavasta sosiaaliturvasta:
http://www.herranterttu.net/2015/02/tyolaisen-riis...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jos jaksaisit lukea kaikki kommunismin ihannoinnistalähtien, esimerkkinä 7.4.Kapitalismin valhe.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #5

Aimo Remes päivystää IPUn ehdokkaiden blogeisaa trollaamassa, itse kirjoituksiin mitenkään kommentoimatta. Luulisi että omaan vaalityöhön käytettävää aikaa voisi käyttää vähän fiksumminkin, vai onko usko jo loppunut omaan puolueeseen?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #6

Timo,etkö kestä mainittavan Autereen rehellisyydetä, enhän minä trollaa, kun nostan ehdokastanne esille.
Hyväksyt siis Autereen teesit.
Minulla ei ole puoluetta johon kuulua.

Käyttäjän tervoneneduskuntaan kuva
Janne Tervonen Vastaus kommenttiin #6

No jos on erotettu omasta puolueesta niin ei ihme jos jotain katkeruudentunteita on herännyt, ei parane provsoitua, ja tietojeni mukaan hra Remes haluaa säilyttää maaseudun elinkelpoisena kuten minäkin, eli yhteistäkin maaperää olisi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Yhteistä maaperää on todella paljon, mutta tietääkseni puolueesta erottamiseni ei vaikuta kannanottoihini.
Erottamisenihan johtui siitä, että vaadin puoluehallitusta noudattamaan edes puolueen sääntöjä.
Totuutta on käytettävä säästäen mikäli haluaa menestyä puolueissa.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #9

Jos vaikka nyt alkajaisiksi saataisiin varmistettua itsenäinen, demokraattinen tasavalta nimeltään Suomi, jossa voidaan sitten vääntää oikean ja vasemman, yksityisen ja julkisen vallan paremmuudesta?
Nyt suunta on vain yhteen suuntaan.

Toimituksen poiminnat