Jaakko Impola -

Vaihtoehto leikkauksille

  • Hallituksen leikkaustavoite. EU:n ja euron kulut ovat vaalikaudessa noin 11 miljardia!
    Hallituksen leikkaustavoite. EU:n ja euron kulut ovat vaalikaudessa noin 11 miljardia!

Uusi hallitus pyrkii leikkaamaan ja "sopeuttamaan" taloutta 4-5 miljardilla vaalikaudessa. Olisi kuitenkin olemassa parempikin vaihtoehto.

Helpoin tapa välttää leikkaukset ja palkkojen alennukset (eli työajan pidennys) on siirtyminen omaan valuuttaan. Samalla saisimme sitä paljon puhuttua kilpailukykyä. Euro on ollut vain poliittinen projekti. Jo perustamisvaiheessa tiedettiin mahdolliset ongelmat. Euro on jopa vähentänyt kauppaa euromaiden kesken! Tämä on sinänsä selvää, koska ainoa tapa saada kilpailuetua euromaiden kesken on sisäinen devalvaatio eli palkkojen alennus ja työläisten etujen polkeminen.

 Nyt alhaisten korkojen aikanakin valtio maksaa korkokuluja 1.7 miljardia vuodessa. Tämä tekee nelivuotisen vaalikauden aikana 6.8 miljardia! Toisaalta velan määrä kasvaa vielä tämänkin vaalikauden eivätkä korot voi juuri alhaisempia olla.  Jos valtio laskisi valuutan liikkeelle meidän ei tarvitsisi maksaa korkokuluja yksityisille pankeille, vaan korkotulot olisivat tuloa valtiolle. Näin ei tarvitsisi leikata vaan voisimme jopa lisätä rahaa esimerkiksi tiestöön, opetukseen, lastenhoitoon jne.

Omaan valuuttaan siirtyminen ei ole sen vaikeampaa kuin siirtymisemme euron käyttöön. Kun siirrymme omaan valuuttaan ainakin aluksi vaihtosuhde on 1:1. Euromääräiset lainat muutetaan uuteen valuuttaan, jotta mahdolliset kurssimuutokset eivät vaikuta lainan arvoon. Hyvin oman valuutan avulla ovat pärjänneet myös mm. Ruotsi, Norja, Tanska, Sveitsi ja Islanti.

Euroon liittymisen laillisuukin voidaan asettaa kyseenalaiseksi, joten omaan valuuttaan siirtymisessä ei välttämättä ehkä tarvittaisi edes eduskunnan enemmistöä.


Euroopan unioniin rahaa häviää joka vuosi noin miljardi euroa. Vaalikaudessa tämä tarkoittaa neljää miljardia. Silläkin katettaisiin jo yksistään leikkaustarve.

Jos meillä olisi päätösvalta omiin asioihimme meidän ei tarvitsisi orjailla EU:n komissiota, Euroopan keskuspankkia, luottoluokittajia jne. Miksi emme itse päättäisi omista asioistamme? Miksi päätösvalta on pitänyt antaa epädemokraattisesti valituille ihmisille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

"Euro on jopa vähentänyt kauppaa euromaiden kesken!"

Tämä on mielenkiintoista, yritin etsiä aiheesta mutta löysin vain tämän:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/...

Eli kasvua noin yleisesti vuodesta toiseen paitsi kriisin aikana.

Mutta tuohan on vain 'snapshot' tilanteesta. Jos me oikeasti haluttaisiin tietää mikä on ollut EMUn vaikutus intra-kauppaan, jonkinmoista mallia pitäisi käyttää joka voisi kuvata minkälaista olisi ollut kauppa ilman EMUa.

Täältä löytyy yksi viimeaikainen paperi aiheesta Glick & Rose (2015)

http://faculty.haas.berkeley.edu/arose/Glick2.pdf

Aikaisemmin tutkijat olivat löytäneet posiitivisia vaikutuksia muutama vuosi sitten, mutta nyt he laskivat uudestaan uudemmilla metodeilla ja eivät pystyneet vetämään kunnon johtopäätöksiä EMUn vaikutuksesta.

Toisaalta täällä löydettiin pienempi posiitivinen vaikutus intra-kauppaan 7-10%, kuin aikaisemmissa papereissa.

Shin et. al (2015)

http://paneldataconference2015.ceu.hu/Program/Yong...

En löytänyt paperia joka väitti että EMU/euro vähensi intra-kauppaa, mutta en etsinyt kuin 10 minuuttia :) Mistä löytyy?

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

Kiitos, löysin itsekin myöhemmin (veikkasin että se oli se Bruegel graaffi).

IMF:ltä ei näytä enää löytyvän EU intrakauppaa koskevia numeroita. En tiedä mistä ne saivat nuo tulokset. Ne näyttävät erilaisilta kuin YK:n, WTO:n tai EU:n...

Akateemisista papereista tuollaista analyysia ei löydykään. Maallikollekin, kuten minulle silmiin pistää että ne lobbas kaikki ei-euromaat EUsta, vertaa kaikkiin euromaihin, vaikka tekijöitä ja muuttujia on monta tuollaisessa vertailussa (Ruotsin talous on hieman erilaista kuin esim. Espanjan).

Sitäpaitsi, ei annettu minkäänlaista syytä siihen että intra-kauppa olisi vähentynyt euromaiden kesken. Kaikki pointtaa siihen että sen pitäisi kasvaa hieman jos käytetään samaa valuuttaa, 'elimination of transaction fees', 'volatility decrease' jne. ne samat 'hyödyt' valuuttaunionista.

Toisaalta Kreikan kriisi.

Pistää miettimään :)

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Juuri näin Jaakko ja sen lisäksi omalle kansallemme töitä ja peruspalkka siitä työstä. Se säästäisi työmarkkinatukea 5 miljardia ja muut sosiaalimenot päälle, sekä vähentäisi koulutusmenoja, kun kansalaisia koulutetaan kortistoon. Jos tahtoa riittää, meillä on mahdollisuus selviytyä, mutta silloin on puututtava rakenteisiin pikimmiten.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän palkkoja tarvitse alentaa, riittää kun poistetaan lomaltapaluurahat väliaikaisesti.

Nythän maksetaan 11 kuukauden työstä 12,5 kuukauden palkka.

Matti Adolfsen

Omalla rahallaan EU:n sisämarkkinoilla porskuttaa myös Britannia. Punta on hyvä työkalu suojautua Euron ongelmia vastaan.

Toimituksen poiminnat