Jaakko Impola -

Orjatyömarkkinat

  • Maahanmuuttajien työttömyys
    Maahanmuuttajien työttömyys

Kokoomus on ehdottamassa, että turvapaikan saaneet pitäisi saada palkattomaan työkokeiluun.

Miksi työstä ei saa saada palkkaa (teki työn kuka hyvänsä)?

Epäilen, että jos palkaton työ hyväksytään turvapaikan saaneiden osalta niin käytäntö hyvin nopeasti leviää. Onhan "osallistavaa sosiaaliturvaa" jo monesti ehdotettu. Onneksi meillä vielä on perustuslaki, joka takaa jokaiselle ammatin harjoittamisen vapauden. Perustuslaistahan nykypäättäjät niin kovin haluaisivat eroon. Ikävä kyllä he myös itse sitä tulkitsevatkin, koska Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta. Tästä onkin seurannut monia perustuslain rikkomuksia (mm. EU- ja euro-jäsenyys).

Ihmetyttää muutenkin, että jos ihminen on sotaa paossa (pakolainen) ja on sodasta, tappamisesta jne traumatisoitunut niin heti pitäisi alkaa töitä tekemään vieraassa maassa, kielessä, kulttuurissa, ilmastossa ja arvomaailmassa. Aika kovaa kohtelua ja paljon vaadittu.

Edelleenkin Suomessa on noin 500 000 työtöntä.
 

Maahanmuuttajajien työttömyys on keskimäärin kaksinkertainen kantaväestöön nähden. Irakilaisten työttömyysprosentti on 58, afganistanilaisten 51, somalien 51 (kts. kuva). Luultavasti nämäkin luvut ovat alakanttiin kotoutustoimenpiteiden yms. ansiosta.

Palkatonta työtä tehtiin 61.773 henkilötyövuotta vuonna 2008:
 

Kuinka paljon palkatonta työtä on tarpeeksi, jotta "saadaan Suomi nousuun"?

(Ongelmat eivät väestönsiirroilla ratkea:
Immigration, World Poverty and Gumballs
https:// )

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei tuo ole orjatyötä. Orjatyössä orjien isäntä maksaa orjiensa ruoan, asunnon ja työmatkat ja muutenkin yrittää pitää heidät hengissä ja työkykyisinä.

Tässä uudessä järjestelmässä nuo kulut oltaisiin sälyttämässä veronmaksajien kontolle.

En nyt keksi uutta nimeä järjestelmälle, mutta muuten olen sitä mieltä, että jokainen tuollaista ehdottava pitäisi laittaa palkatta vuodeksi "harjoittelemaan" puolukoiden poimimista, lumen kolaamista, polttopuiden pilkkomista tai viivakoodin lukemista.

Tietenkään minulla ei ole mitään sitä vastaan, että meillä yrittäjillä menisi hyvin, mutta sen pitäisi tapahtua muiden oikeuksia oleellisesti polkematta.

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola
Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Vedotaan usein keskusteluissa Saksan työmarkkinoihin, mitenkähän miljoonien maahanmuuttajien/pakolaisten kotouttaminen olisi onnistunut ilman joustavia työmarkkinoita, epäilen että olisi syntynyt melkoinen kaaos.
Ei tämä tilanne ole sen kummenpi mitä Saksassa, jos suhteutetaan se väestöpohjaan

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Suosittelen estimään jostain katsottavaksi dokumentin "Ulkolinja: Halvan työn kova hinta".

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/05/05/ulkolinja-...
"Euroopan Unioni avasi itäeurooppalaisille tien kalliiseen länteen. Työvoimaa liikuttamaan on syntynyt hämäriä yrityksiä, jotka eivät piittaa laeista, työoloista tai turvallisuudesta. Alimitoitetut palkatkin jäävät usein maksamatta.

Dokumentti jäljittää yrityksiä, jotka tienaavat omaisuuksia lähettämällä työvoimaa Puolista, Bulgariasta ja Romaniasta Euroopan toiselta laidalta toiselle: idästä länteen.

EU:n laajentuminen on tuonut mukanaan suureen määrän köyhiä työntekijöitä, jotka ovat valmiita matkustamaan työn perässä ja valmiita työskentelemään kammottavissa olosuhteissa.

Valtavaa työvoiman maahanmuuttoa järjestävät yritykset kuten irlantilainen Atlanco ja puolalainen Budomex, joille muun muassa veronkierto, laittomat työolot ja ihmisten hyväksikäyttö ovat arkipäivää.

Dokumentin selvitykset johtavat suurimpiin eurooppalaisiin yrityksiin kuten Skanska, Pihl & Søn, Bilfinger ja Züblin. Käyttävätkö arvostetut yhtiöt hämäräyrityksiä alihankkijoinaan?"

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kotoutuminen ei onnistu ilman maahantulleen oma sosiaalista ulossuuntautunutta aktiivisuutta, kielitaitoa ja työstä tulevaa omaa toimeentuloa. Näin se vain ikävä kyllä on kaikkialla.

Menneisyyden siirtolaisvirtoja tarkastellen maahan tulleet yleensä varallisuuden puuttuessa joutuivat lunastamaan paikkansa uudessa asiunmaassa huonoin palkoin ja ahkeruudella, jolloin työ oli se elemennti, joka sulautti muuttajat ajan kuluessa uuteen yhteisöön.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Palkatonta työtä tehdään myös ns. kuntouttavissa työpajoissa joihin lykätään pitkäaikaistyöttömiä. Kun erälle pitkäaikaistyöttömälle tällaista ehdotettiin, hän huomautti,että ei ole kuntoutuksen tarpeessa vaan täysin työkykyinen, virkailija selitti, ettei se tarkoita sitä.
Palkatonta työtä tehdään myös monissa kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien työpajoissa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Palkaton työ kuuluu myös ammattikoulujen opintoihin, miksi maahan muuttanut ei voisi joutua käymään samaa koulua läpi?

Risto Laine

Hirmu kätevää, ensin luodaan ongelma "maahanmuutto" ja sitten itse ehdotetaan lääke "ilmainen työ" siihen.

Valitettava totuus on, että monen maahanmuuttajan selässä lukee "tämä arpa ei voittanut", jotkut joutuvat orjan asemaan ja toiset saavat aidon työpaikan. Syy-seuraussuhde=mellakat, radikalisoituminen, ääriliikkeet.

Tämä on ollut käytäntö euroopassa, mikä jottei suomessakin. Sitten nämä romantikot tulee takkiauki rehvakkaana heitteleen kliseitä kotoutumisesta, varsinkin sen onnistumisesta.

Seuraava yhteiskuntaa ravisteleva keskustelu käydäänkin juuri tästä aiheesta ja jälki ei tule olemaan mitään kaunista. Eriarvoisuudesta tulee ihan konkretiaa, eikä vain puheen tasolla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Varsinainen ongelma tulee olemaan siinä, että Närpiön ihmettä on vaikea toistaa, eli turvapaikanhakijoita ei voida käytännössä työllistää muuttotappiopaikkakunnilla, jotka ovat muuttotappiopaikkakuntia juuri sen vuoksi, että sieltä ei löydy työpaikkoja. Kuitenkin nyt laajasti toivotaan, että maahanmuuttajat jäisivät asumaan muuttotappiopaikkakunnille, eivätkä muuttaisi pääkaupunkiseudulle tai esimerkiksi Turkuun.

Ongelmia nousee siitä, että mistä saadaan asuntoja pääkaupunkiseudulle näille muuttaville maahanmuuttajille, jotka kuitenkin pyrkivät parhaansa mukaan muuttamaan pääkaupunkiseudulle, joka lienee ainoa mahdollisuus heille työllistyä. Tämä tulee johtamaan siihen, että vuokra-asuminen kallistuu entisestään pääkaupunkiseudulla, ja veronmaksajana sinäkin sitten rahoitat kalliit vuokrat asumistukena maahanmuuttajille ja muille pääkaupunkiseudun pienituloisille, koska tätä asunto-ongelmaa ei haluta yleispoliittisesti ratkaista.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Voihan näistä muuttotappiokunnista järjestää kyytejä niihinkuntiin joissa on työtä, mutta ainiin se olisi työmaaliikennettä julkisilla eikä mkään julkinen liikenne ole Suomessa kannattavaa ellei koko Suomen asuintiheys vastaa Manhattania.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Se on varmaan hyvä, ay-korporaatiot vaativat TESsin mukaiset palkat pakolaisten työllistämiseksi. Joutenollessaan alkaa munaskuita kolottaa ja mieli tekee baanalle, mistä sitten useimmiten seuraa karkoitus. Munaskuita kolottomattomat kyllästyvät ja muuttavat takaisin etelään. Salaliittoa monikulttuurisuutta vastaan, ilmeisesti persut tämänkin takana, eiks totta?

Toimituksen poiminnat