Jaakko Impola -

Miksi ei maahanmuutolle.

 • Maahanmuuttajien työllisyysasteet
  Maahanmuuttajien työllisyysasteet
 • Maahanmuuttajien työttömyys 1
  Maahanmuuttajien työttömyys 1
 • Maahanmuuttajien työttömyys 2
  Maahanmuuttajien työttömyys 2
 • Seksuaalirikokset.
  Seksuaalirikokset.

Suomi ei tarvitse työperäistä maahanmuuttoa eikä meillä ole varaa turvapaikanhakijoihin. Suomessa on noin 300 000 työtöntä ja valtio on velkaantunut pahasti. Veronkorotuksia ja leikkauksia on ollut jo ihan tarpeeksi. Pauli Vahteran arvion mukaan maahanmuutto maksaa Suomelle 3,2 miljardia vuodessa! Dublinin sopimuksen mukaan kaikki turvapaikanhakijat olisi voitu palauttaa.

Turvapaikanhakijat kototutuisivat paremmin maihin, jotka vastaisivat heidän kotimaitaan. Muutenkin heidät kannattaisi sijoittaa lähelle kotimaataan, jotta paluu kotiin olisi helpompaa kun olot paranevat. Ympäristönkin kannalta turvapaikanhakijoiden sijoittamisella pohjoiseen ei ole mieltä, koska lähempänä kotimaataan energian ja resurssien kulutus olisi pienempää. Ei tarvitsisi matkustaa niin kauas eikä lämmittää majoitustiloja jne.

Monet turvapaikanhakijat tulevat täysin erilaiseta kulttuurista. Esim. useimmat arabimiehet eivät  usko, että tasa-arvo sopisi heidän kulttuuriinsa. Lisäksi erilaista on kieli, ilmasto, uskonto, kulttuuri ja arvomaailma. Näistä seikoista on seurannut jo ongelmia. Yleisesti ottaen maahanmuuttajat rasittavat varhaiskasvatusta, koulua jne. koska kasvatuksessa ja opetuksessa täytyy huomioida kieli, kulttuuri ja uskonto sekä heille pitää järjestää suomen kielen koulutusta. Sodan traumat myös tarvitsevat erityishuomiota esim. terapiapalveluina.

Nyt turvapaikanhakijoita on tullut erityisesti Afganistanista, Irakista ja Syyriasta. Seksuaalirikoksia afganistanilaiset tekevät 138/10 000 henkilöä kohden, irakilaiset 134/10 000. syyrialaiset 42/10 000. Vertailun vuoksi suomalaisten vastaavat rikokset 3.3/10 000.

Mielestäni on julmaa vaatia, että täysin vieraaseen maahan, kulttuuriin, kieleen ja ilmastoon tuhansien kilometrien päähän sodasta ja tappamisesta traumatisoituneen pitäisi heti yrittää työllistyä. Jotkut vaativat sitä. Joka tapauksessa he eivät työllisty. Maahanmuuttajien työttömyys on keskimäärin kaksinkertainen kantaväestöön nähden. Afganistanilaisten työttömyysprosentti on 51, irakilaisten on 58 ja somalien 51. Luultavasti nämäkin luvut ovat alakanttiin kotoutustoimenpiteiden yms. ansiosta. Jostain kertoo, että Afganilaisten työllisyysaste on 14.8, irakilaisten 11,9, somalien 11.0.

Iso osa ei ole paossa turvattomuutta. Maahanmuuttoviranomaisetkin näkevät näin, koska on tuhansia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Tästä on seurannut ongelmia, koska kielteisen päätöksen saaneita on "hukassa". Heillä ei ole mitään toimeentuloa, joten rikollinen ura saattaa houkuttaa. Suojelupoliisin mukaan meillän on jo 300 henkilöä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

Pitäisi puuttua juurisyyhyn. USA liittolaisinen on aiheuttanut kaaosta monissa maissa. Irakista piti löytyä joukkotuhoaseita mutta mitään ei löytynyt. Libya oli Afrikan hyvinvoivin maa. Nyt molemmat ovat raunioina. Irak ei ole vieläkään toipunut, USA:n lupaamasta demokratiasta ei ole tietoakaan. Pakolaisvirta on suuri Eurooppaa kohti. Miksi meidän edes pitäisi olla muiden aiheuttamien ongelmien maksumiehenä? Silmiä avaava teos liittyen aiheeseen on Naomi Kleinin shokkidoktriini, jossa pureudutaan sotateollisen kompleksin ja jälleenrakentamisen rahavirtoihin. Suosittelen sen lukemista.

 

 

 

Lähteitä:

https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2019/03/05/maahanmuuton-hinta-...

 "Vuosaina 1990-2018 käytetty humanitääriseen maahanmuuttoon ja kehitysapuun yhteensä 79 miljardia euroa. Se on 76 prosenttia valtion velasta."
https://www.iltalehti.fi/talous/a/200a4e99-a71a-4b7a-a6de-6369cca9e348

"Lentolippu Irakiin ja 5 000 euroa päälle? Suomi tarjoaa turvapaikanhakijoille yhä enemmän rahaa, jotta he poistuisivat maasta"

https://yle.fi/uutiset/3-10614021?fbclid=IwAR1SLlU66SreNrGencnRkQgx7gIwH...

Suojelupoliisi: Suomessa jo 300 henkilöä, joilla yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001227750.html

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/218649-suojelupoliisi-varoittaa-tessa-s...

Upseeri varoittaa: Seuraavassa pakolaisaallossa tulee ääritaistelijoita
https://www.verkkouutiset.fi/upseeri-varoittaa-seuraavassa-pakolaisaallo...

Iso selvitys ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta – määrät, syyt, ratkaisukeinot
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005933247.html

Irakilaistaustaisilta naisilta suoraa puhetta kulttuurieroista – ”Sinisilmäinen ei saa olla”
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005965769.html?ref=rss&fbclid=IwAR0Y8Y...

"Vaimoja kuritetaan ja naisia ahdistellaan kadulla ”huvin vuoksi” – Useimmat arabimiehet eivät usko, että tasa-arvo sopii omaan kulttuuriin, tutkimus kertoo
YK:n tutkimus kertoo, että asenteet eivät välttämättä muutu entistä vapaamielisimmiksi ajan kanssa. Useimmat arabimiehet eivät usko, että tasa-arvo sopii omaan kulttuuriin. Professori Shereen El Feki panee toivonsa miesten neljännekseen, jotka ovat avoimia naisten oikeuksille. Sillä välin nuoret arabinaiset unelmoivat ulkomaisesta aviomiehestä, joka kääntyisi muslimiksi."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ivan-puopolon-kolumni-raiskaustilast...

"Kansallinen riskiarvio: Laajamittainen maahanmuutto vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta ja heikentää taloutta"
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f49ed3d7-4327-4eac-b799-9f3578c11d...

"Suomessa edelleen 7 890 kielteisen päätöksen saanutta Tuhansia kuitenkin jää Suomeen. He joko tekevät jatkuvasti uusia turvapaikkahakemuksia, tai sitten jäävät maahan ilman oleskelulupaa."

https://yle.fi/uutiset/3-10614021?fbclid=IwAR3RiA0twxYtgimAS3sVoMf7RMMjw...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Turvapaikanhakijat kototutuisivat paremmin...".
Entäpä jos ei edes halua kotoutua ? Ainakin tanskalaiset tuntevat ongelman.

"Ympäristönkin kannalta turvapaikanhakijoiden sijoittamisella pohjoiseen ei ole mieltä, koska lähempänä kotimaataan energian...".
Jopa lapset kohkasivat juuri ilmastonmuutosta vastaan vaatien tekoja. Hyvä teko olisi pitää lämpimään maan asukkaat lämpimässä maassa. Esim. Suomessa keskilämpö on n. 4-5 astetta, mutta jo Saksassa 8-9 astetta. Tuo ero vaikuttaa kaikkeen. Asumiseen, elämiseen, liikkumiseen, ruoantuotantoon... Ihan kaikkeen minkä suomalaiset joutuvat maksamaan.

"kielteisen päätöksen saaneita on "hukassa"".
Eivät nuo "hukassa" olevatkaan pelkällä pyhällä hengellä elä. Joku heidät ruokkii, asuttaa, vaatettaa, hoitaa terveeksi maksoi mitä maksoi jne.

Jos veronsa maksanut suomalainen tarvitsee oikeusapua, hänellä on oltava rahaa maksaa apu edes yhteen kertaan. Palutusta sen sijaan saa vastustaa kerta toisensa jälkeen ja veronmaksajat maksavat.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvin jaksoit kahlata tilastoja ja kirjoittaa asiaa, joka on täyttä faktaa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kyllä työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan , en tarkoita nyt matalapalkka-aloja !

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Tätä on toistettu monta vuotta, mutta mihin se perustuu? Mikä ala kärsii työvoimapulasta? Puhutaan mm. koodareista. Minäkin olen koodari ja työtön siltä alalta, töissä muulla alalla. Kalle Isokallio on monesti hyvin todennut, että aina kun aletaan puhumaan työvoimapulasta niin kohta meillä on käsillä lama!

Jos se perustuu EK:n puheisiin niin heillä yleensä on pulaa vain juurikin matalapalkka-alan tekijöistä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Kumpaan viestiin minun tulisi luottaa? Siihen, että yksi henkilö ei ole työllistynyt koodariksi vai tähän:

"Koodaripula on huutava. Evan analyysin mukaan ohjelmistoalalla olisi heti töitä 7 000– 9 000 uudelle työntekijälle. Käytännössä töitä olisi tarjolla tätä isommallekin joukolle. Edellä mainittu luku koskee vain ohjelmistoalaa. Koodareita ja digiosaajia kaivataan kaikilla perinteisilläkin toimialoilla."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/koodaripula-on-...

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola Vastaus kommenttiin #7

Jos siellä jokunen työpaikka - vaikka muutama tuhatkin - olisi auki niin ei siihen mitään massamaahanmuuttoa tarvita. Tai työvoimapulan huutamista. Ei muuta kuin koulutusta lisäämään ja / tai heidän saamiseen koodaamaan, joilla koulutus jo on. Minua ei ole onnistanut.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #8

Jokunen työpaikka on siis määritelmäsi mukaan 7000-9000 avointa paikkaa ICT-alalla ja tämän lisäksi koodaripaikat perinteisillä aloilla. Alan nyt ymmärtää, että et ole työllistynyt tehtävään, jossa tarvitaan loogisia kykyjä.

Koodarikoulutus hyödyttää vain sellaisia henkilöitä, joiden kognitiiviset kyvyt riittävät koodamistaitojen oppimiseen. Naapurini sanoi, että hän on opettanut englantia koiralleen. Koira ei ymmärtänyt englantia mutta sehän ei ole todiste siitä, etteikö naapurini olisi koiralleen englantia opettanut. Toisin sanoen, kaikki halukkaat eivät ole koulutettavissa koodareiksi. Henkilö saattaa läpäistä tietyn koulutusohjelman mutta valitettavasti sekään ei takaa, että hän selviytyy tehtävistään niin hyvin, että hänet kannattaa palkata.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #11

Aika jännä juttu tuo ICT_al ja koodari hommat, kun minullakin on kaksi kaveria työttömänä jotka ovat opiskeleet alaa yhteensä 5-6vuotta.. Silti eivät saa töitä vaikka hakemuksia laittavat menemään..

Tämä on aika outo taikatemppu.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #20

Todella outo ristiriita, joka kaipaisi selvennystä.

Tilanne kuulostaa ensikuulemalta samankaltaiselta kuin rakennuslalla kymmenen vuotta sitten, suomalaisia duunareita oli jotain 40.000 kortistossa, mutta huudettiin työvoimapulaa! Kyse oli tietenkin näistä 2 eur/tunti siirtoyötyövoima-duunareista, joistakin tapauksista nousi häly, koska olivat orjatyösuhteessa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

" Kalle Isokallio on monesti hyvin todennut, että aina kun aletaan puhumaan työvoimapulasta niin kohta meillä on käsillä lama!"

Työvoimapula liittyy nousukauteen, tekijöitä ei ole tarpeeksi. Jotkut yhteiskunta- ja taloustieteilijät ovat väittäneet, että nousukautta saattaa seurata laskukausi. Silloin työvoimapulaa ei enää ole.

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola Vastaus kommenttiin #9

Kummastipa juuri ennen isoa talousromahdusta 2007-2008 laaja työttömyys oli silti 11%. Eli silloin, kun taloudella piti mennä parhaiten.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #10

"Työttömiä oli työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2007 syyskuussa 168 000, mikä oli 11 000 vähemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa. Työttömyysaste oli 6,4 prosenttia eli 0,5 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin."
https://www.tilastokeskus.fi/ajk/tiedotteet/v2007/...

"Työttömiä oli työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2008 syyskuussa 158 000, mikä oli 10 000 vähemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa. Muutos mahtuu työttömien lukumäärän virhemarginaaliin. Työttömyysaste oli 5,9 prosenttia eli 0,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin (muutos laskettu pyöristämättömistä luvuista).
https://www.stat.fi/ajk/tiedotteet/v2008/tiedote_0...

Työttömyys oli siis 6,4% syyskuussa 2007 ja 5,9% syyskuussa 2008.

Eli eiköhän meidän kannata päättää tämä keskustelu tähän. Häpeä, jos osaat.

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola Vastaus kommenttiin #12

Puhuinkin laajasta työttömyydestä.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Mikä ala kärsii työvoimapulasta?"

Tiettävästi ei mikään, mutta jo kärsisi niin meillä on varsin suuri kantasuomalainen työvoimareservi.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Impola on sitä mieltä, että työperäistä maahanmuuttoa ei tarvita. Elinkeinoelämän edustajissa asia nähdään toisin.

"...Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tällä viikolla julkistama suhdannebarometri kuitenkin kertoo, että rekrytointiongelmat kärjistyvät useilla toimialoilla ja varjostavat talouskasvua.

Työvoimapulan laajuus koskee sekä ­perinteisiä töitä että valkokaulusammatteja. Yritykset rapor­toivat, että pulaa on muun muassa rakennus­työntekijöistä ja heidän työnjohtajistaan, hitsareista, metallimiehistä ja monista palvelualojen ­ammattilaisista.

....Niiden työttömien, jotka nyt jäävät työllistymättä, on vaikea työllistyä edes näin vahvassa nousu­suhdanteessa.

Tätä ongelmaa, työttömyyden kovaa ydintä, on yritetty ratkaista muun muassa aktiivimallilla, mutta ainakaan toistaiseksi tuloksissa ei juuri ole kehumista.

...Ongelma on nyt selkeästi tiedostettu. Suomessa tarvitaan toimenpiteitä työvoimapulan ratkaisemiseksi. On vaikeaa kuvitella, mitä muita konsteja voisi olla kuin työperäisen maahanmuuton lisääminen ja työehtojen yleissitovuuden osittainen purkaminen.

Jotta eläkkeet voidaan maksaa ja vanhukset ­hoitaa, tarvitsemme Suomeen lisää työntekijöitä ja veronmaksajia."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tyottomyytta-ja...

Humanitaariset syyt turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi on tietenkin helppo sivuuttaa sillä, että humaanisuus ei kuulu kansalaispuolueen arvomaailmaan. Kaikki turvapaikanhakijat eivät täytä kriteerejä suojelun tarpeesta. Se, onko tämä seikka perustelu kaikkien maahanmuuttajien oleskeluluvan epäämiselle, on jälleen arvokysymys. Suomi ei yksin voi ratkaista pakolaisuusongelmaa mutta jos sitä käyttää perusteena rajojen sulkemiselle niin sekin on arvokysymys. Voi toki kysyä, onko joku todellakin edellyttänyt sitä, että Suomi yksin olisi globaalien ongelmien ratkaisija ja maksumies?

"Pitäisi puuttua juurisyyhyn. USA liittolaisinen on aiheuttanut kaaosta monissa maissa."
Putinin Venäjä on tästä asiasta samaa mieltä. Ehkäpä kansalaispuolue voisi saada Venäjän tukea juurisyyhyn puuttumiseksi?

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Paljon puhutaan työvoimapulasta. Taitaa olla mustan väittämistä valkoiseksi. Kun jotain joku toistaa tarpeeksi monesti jotain asiaa niin joku alkaa uskomaan.

Kun katsotaan TEM-tilastoja siellä ei ole mitään merkkejä muuta kuin työpaikkojen puutteesta. EK:n puheet tuntuvat yleensä viittaavat pulaan työvoimasta, jolle ei tarvitsisi maksaa palkkaa.

Katsoitko linkittämiäni kuvia? Ainoastaan napelilaisten ja uzbekistanilaisten työllisyysasteet ovat suomalaisia korkeammat. Maahanmuuttajilla ongelma vain pahenee. Pitäisi nyt osata tuon verran tilastoja katsoa.

No myös mm. Juha Sipilän mukaan turvapaikanhakijat olisi voitu palauttaa Dublin-sopimuksen puitteissa:
Sipilä: "Eihän tää Dublin-järjestelmä ole toiminu pitkään aikaan käytännössä. Et kaikki Suomeen tulleethan ois voitu palauttaa, koska kaikki muut paitsi tuolta Venäjältä tulleet ovat tulleet Dublin-sopimuksen alla olevien maiden kautta."
https://www.youtube.com/watch?v=m5NhFR7xfcM

Tuo Putin/Venäjä -kortti nyt on täysin naurettava.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

TEM on julkaissut tietoa työvoimatarpeesta:

"Keskuskauppakamari ajaa EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden saatavuusharkinnasta luopumista.

Keskuskauppakamari viittaa työ- ja elinkeinoministeriön maanantaina julkaisemaan tietoon, että työvoimapulasta johtuen vuonna 2017 jäi täyttämättä tai syntymättä 60 000 työpaikkaa, kertoo Uusi Suomi.

”Työvoimapulan eli täyttämättä jääneiden työpaikkojen määrä oli viime vuonna lähes kaksinkertainen vuoteen 2016 verrattuna ja nousi noin 42 000 työpaikkaan. Uusia työpaikkoja jäi työvoimapulan takia syntymättä yli 18 000”, ministeriö tiedotti."
https://www.talouselama.fi/uutiset/suomi-tarvitsee...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nämä omat työttömät pitäisi saada koulutettua niihin ammatteihin, missä osaajista on pulaa. Myös nuorten kannattaa hakeutua sellaisille aloille koulutettaviksi, missä on pulaa osaajista. Esimerkiksi teknologia-alalla on pulaa osaajista. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262456...

Ulkomailta tulevaa työperäistä osaavaa henkilöstöä on päässyt töihin nk. tarveharkinnasta huolimatta tänäkin päivänä niille aloille, mihin omasta takaa ei löydy osaajia. Se vain on tosiasia, ettei niitä tulijoita ole ollut missään isommassa mittakaavassa. Suomi ei ilmeisesti ole syrjäisestä ja kolkosta sijainnistaan johtuen tarpeeksi houkutteleva, vaikka on hyvässä maineessa maailmalla ja turvallisena maana(kin) edelleen pidetään.

Työperäinen maahanmuutto ei ole ongelma Suomelle toisin kuin nämä nk. turvapaikkaturistit, jotka hakevat turvapaikkaa paremman elintason perässä eikä useinkaan ole mitään koulutusta ja/tai ammattia. Kotoutuminen on hankalaa ja maasta poistaminen on mennyt vuosi vuodelta hankalammaksi, kun lupia ei myönnetä ja pitäisi lähteä takaisin kotimaahan. Paperittomia on vaikea poistaa, kun omat kansalaisuusvaltiot eivät halua ottaa takaisin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Yksi iso ongelma on siinä että niissä joissa on huutava työpaikkapula.. Otetaan vaikka logistiikka-ala yhdistelmäkuljettajan hommat.. Koulut ovat joka vuosi täynnä! Rekrykoulutuksilla koulutetaan ihmisiä, ja aina täynnä?

Joten onko ihmisistä pula vai koulutuspaikoista pula?

Hain äskettäin taksikuljettaja koulutukseen rekrynä ja aikuiskoulutuksen kautta, molemmista tuli viesti että paikkoja oli rajoitetusti blablabla sinua ei voitu valita blablabla hakijoita oli enemmän kuin paikkoja blablabla..

Joten ongelma Suomessa ei ole työttömien puute tai työntekijöiden puute vain koulutuspaikkojen, jos tästä ei edes puhuta, niin Suomi on menetetty!

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Tässä ruotsalainen Joakim Lamotte kertoo mikä meininki on Halmstadilaisessa koulussa, eli sen verran pahaksi on päässyt että monet vanhemmat eivät päästä lapsiaan ja nimenomaan tyttäriään kouluun tällä erää.

"Våra döttrar misshandlas och kallas svennehora"

https://m.facebook.com/joakim.lamotte/photos/a.721...

Tällaistakin seuraa islamilaisesta maahanmuutosta.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Työvoimatoimistojen tilastossa oli työttömiä työnhakijoita 250 000 tämän vuoden alussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyys tilasto kertoo että tämän luvun ulkopuolelle jää jopa 290 000 työnhakijaa.

Tässä 290 000 tuhannen ryhmässä on siis ne, jotka ei näy työvoimatoimistojen tilastoissa. Heidät on merkitty eri tilastoon koska he ovat "työllistymistä edistävien" palvelujen käyttäjiä ja lyhennetyn työviikon tekijöitä. Samaten tähän tilastoon on merkitty se iso ryhmä joka on merkitty tulottomiksi, sillä he kuuluisivat eläkkeelle sairauksien vuoksi ja tästä syystä TE toimisto ei tarjoa heille koulutusta eikä työtä. Näiden osuus on noin 40 000

Toisin sanoen, täysipäiväiseen työhön kykeneviä työnhakijoita on reilu 500 000

Näiden kahden eri tilastojen perusteella meillä ei todellakaan ole minkäänmoista työvoima pulaa...

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Juuri näin! Tästä puhutaan käsitteenä "laaja työttömyys", joka on oikea tapa kuvata työttömyyttä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Toisin sanoen, täysipäiväiseen työhön kykeneviä työnhakijoita on reilu 500 000"
Mihin työhön nämä 500 000 tuhatta sitten voivat työllistyä? Vastaus: Työvoiman kysynnässä on kohtaanto-ongelma. Työttömän edellytykset työn tekemiseen avoinna olevaan työpaikkaan eivät riitä. Väitteesi ei siis pidä paikkaansa.

"Niiden työttömien, jotka nyt jäävät työllistymättä, on vaikea työllistyä edes näin vahvassa nousu­suhdanteessa."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tyottomyytta-ja...

Kohtaanto-ongelmaa ei siis ratkaista sillä, että avoimiin työpaikkoihin ei palkata niitä ulkomailta saatavia henkilöitä, joita on työperäisen maahanmuuton avulla palkattavissa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

7:"Koodaripula on huutava. Evan analyysin mukaan ohjelmistoalalla olisi heti töitä 7 000– 9 000 uudelle työntekijälle. Käytännössä töitä olisi tarjolla tätä isommallekin joukolle. Edellä mainittu luku koskee vain ohjelmistoalaa. Koodareita ja digiosaajia kaivataan kaikilla perinteisilläkin toimialoilla."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/koodaripula-on-...

Tämä osoittaa vain sitä, että ohjelmistoalalla on keskimäärin surkea tuottavuus. Ohjelmointi edellyttää suurta lahjakkuutta, joten yhden huippukoodarin tuottama koodi vastaa hyvinkin 100:n keskitasoisen tuottamaa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Tämä osoittaa vain sitä, että ohjelmistoalalla on keskimäärin surkea tuottavuus. Ohjelmointi edellyttää suurta lahjakkuutta, joten yhden huippukoodarin tuottama koodi vastaa hyvinkin 100:n keskitasoisen tuottamaa."

No tämähän on ongelman ydin! Jos kotimainen koodari tai koodariksi pyrkivä on niin kelvoton, että hänen työpanoksensa tuottama lisäarvo ei kata hänen palkkakulujaan, on järkevämpää palkata sellainen koodari, jonka työpanoksen arvo on suurempi kuin hänen palkkakulunsa. Siksi yritysten on laajennettava rekrytointipohjaa niihin ulkomaisiin alan osaajiin, jotka kohottavat ohjelmistoalan tuottavuutta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Esim turkistarhausta yhtenä monista on perusteltu työllisyysnäkökohdilla. Siitä vain tarhaajat lukemaan koodareiksi jos tulevaisuus nykyisellä alalla pelottaa. Vai kuinka kauan kestää ennenkuin joku ilmestyy heittämään tekosyitä miksi se ei käy.

Ammattialasta riippuen tarvetta osaajille on ja paljonkin.
Muutama vuosi sitten muistan kuulleeni että esim merenkulkualan koulutetusta päällystöstä tulee maailmanlaajuisesti parissa vuodessa eläköitymään noin 50 000 - 60 000 henkilöä. Töitä koulutetuille ja kv pätevyyskirjat omaaville siis riittää. Koulunpenkille halukkaita ei sensijaan tarpeeksi ole.

Siinä yksi esimerkki niille jotka työtä kaipaavat. Siitä vain alalle jos koulutus ja hankittu praktiikka riittää.
Tosin energia- ja prosessiteknologia kilpailevat samoista osaajista, eikä työpaikka Suomessa enää ole se mikään automaattisesti paras vaihtoehto.

Nykyisin unionin jäsenenä on helppo vertailla miten esim kansallinen säännöstely ja veroaste on muualla hoidettu.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Yksi iso ongelma on siinä että niissä joissa on huutava työpaikkapula.. Otetaan vaikka logistiikka-ala yhdistelmäkuljettajan hommat.. Koulut ovat joka vuosi täynnä! Rekrykoulutuksilla koulutetaan ihmisiä, ja aina täynnä?

Joten onko ihmisistä pula vai koulutuspaikoista pula?

Hain äskettäin taksikuljettaja koulutukseen rekrynä ja aikuiskoulutuksen kautta, molemmista tuli viesti että paikkoja oli rajoitetusti blablabla sinua ei voitu valita blablabla hakijoita oli enemmän kuin paikkoja blablabla..

Joten ongelma Suomessa ei ole työttömien puute tai työntekijöiden puute vain koulutuspaikkojen, jos tästä ei edes puhuta, niin Suomi on menetetty!

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tulee mieleen eräs rakennusalan yritys, joka kärsi työvoimapulasta Helsingissä. Yritys oli iso ja tunnettu, eikä sen maineessa työnantajana ollut mitään vikaa. Kun sitten Helsingissä oli myös paljon alan työttömiä, yhdessä työvoimatoimiston kanssa yritys päätti järjestää rekrytointitilaisuuden, johon heidät kaikki kutsuttiin.

Hyvistä aikeista huolimatta tilaisuus floppasi. Osa työnhakijoista ei saapunut paikalle lainkaan, osa saapui juovuksissa. Monet tulivat haastatteluihin vain osallistumistodistuksen saadakseen, mutta sanoivat suoraan että eivät he työtä halua ottaa vastaan. Lopputuloksena (muistaakseni) 600 kutsutun joukosta työsopimus päästiin allekirjoittamaan kahden kanssa.

Tarina on osoitus siitä, että meillä on paljon porukkaa, joka tilastoidaan työttömiksi työnhakijoiksi mutta todellisuudessa on työelämän ulkopuolella.

ps. kaaviota seksuaalirikoksista voi sanoa tilastoilla valehteluksi. Afganistanista ja Irakista peräisin oleva väestö on lähinnä nuoria miehiä, ja jos heidän tekemiään rikoksia jostain syystä haluaa suhteuttaa kantaväestöön, pitäisi siitä poimia vastaava ryhmä, eikä käyttää koko väestöä sylivauvasta isomummuun.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Minulla tulee mieleen vastaavanlainen tapaus kotikaupungissani.

Tänne perustettiin uusi teollisuuslaitos jonka piti ruveta valmistamaan sähkötuulimyllyjen osia.
He järjestivät vastaavan rekrytointi tilaisuuden työvoima toimiston kanssa.

Koulutuksen kautta tarjottiin työtä 25 henkilölle alkuvaiheessa, sekä myöhemmin toiminnan päästyä alkuun työntekijöitä tarvittaisiin lisää toiset 25. Kaikki valitut henkilöt koulutettaisiin yhteistyössä paikallisen aikuiskoulutus keskuksen kanssa.

Hakemuksia kyseiseen hankkeeseen jätettiin yli 500 joista 12 palkattiin.

Koulutuksen puolessavälissä heidät irtisanottiin ja kyseinen yritys siirsi toimintansa Kiinaan.

Tiedotustilaisuudessa jossa olin poikani sekä 300 muun ihmisen kanssa, yksikään ei mielestäni ollut juovuksissa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Se, että työttömissä on paljon niitä jotka ovat työelämän ulkopuolella, ei tietenkään tarkoita että he kaikki olisivat.

Ylipäänsä tilanne on usein pienillä paikkakunnilla vaikeampi. Jos alueella merkittävä työnantaja lopettaa, on korvaavan, osaamista vastaavan työn löytäminen vaikeaa. Tästä saadaan sitten aasinsilta mamu-kriittisten toiseen pöhköön väitteeseen. Useinhan edellytetään, että maahanmuuttajat siirtyisivät (siirrettäisiin) asumaan syrjäkylille, jossa asuntoja paljon on tyhjillään. Mutta eiväthän he sieltä käsin voi työllistyä, jos kantaväestökään ei voi.

Jukka Ryhänen

Maahanmuuttoa ei tarvita mihinkään muuhun kuin vinoutuneiden keppihevoseksi.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

--Afganistanista ja Irakista peräisin oleva väestö on lähinnä nuoria miehiä, ja jos heidän tekemiään rikoksia jostain syystä haluaa suhteuttaa kantaväestöön, pitäisi siitä poimia vastaava ryhmä, eikä käyttää koko väestöä sylivauvasta isomummuun.--

Ei pidä kuitenkaan peitellä sitä tosiasiaa että islamin dogmi myös kannustaa vääräuskoisten naisten raiskaamiseen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tuo on aivan samanlaista höpöä kuin jos joku väittäisi, että suomalaisten käyttäytymistä voisi ennustaa sen perusteella mitä Vanhassa testamentissa lukee.

Jukka Ryhänen

Islamilla ei ole vanhaa eikä uutta testamenttia ja näiden kahden välillä on iso ero. Ensinnäkin se että emme elä vanhan testamentin aikaa vaan uuden.

Vanhasta testamentista toisaalta löydät mm. käskyt älä tapa, älä tee huorin jne.

Uusi testamentti pitää käskyt mutta enää pelastus ei tule laista vaan armosta, yksin Kristuksen kautta.

Jokainen uudestisyntynyt ymmärtää miksi islam on täysin mahdoton uskonto kristittyyn maahan. Jokainen ateisti innostuu kun on tarjolla islam korvaamaan kristinuskon. Sellaista se on henkivaltojen taistelu.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Jaakko Impola voisi pitää puhetilaisuuden Närpiössä "Miksi ei maahanmuutolle".

Tässä taustatietoa puheen valmisteluun:

"Samaan aikaan kun moni kunta kieltäytyy ottamasta vastaan pakolaisia, joissakin kunnissa ei enää pärjätä ilman ulkomaista työvoimaa.

Etenkin maaseudun muuttotappiokunnissa maahanmuuttajat nähdään ainoana keinona selvitä tulevaisuudessa, kun oma nuoriso kouluttautuu ja valuu kasvukeskuksiin.Esimerkiksi Närpiössä kasvihuoneiden työvoimasta jo kaksi kolmasosaa on maahanmuuttajia. Kasvihuoneissa työskentelee yhteensä parituhatta työntekijää.

- On tärkeää, että saamme työvoimaa ulkomailta. Uskon, että tulevaisuudessa koko Suomi on riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta, kertoo yrittäjä Gunilla Sigg.

Pienessä maaseutukunnassa on reilut 9000 asukasta, heistä yli tuhat on maahanmuuttajia.

Parikymmentä vuotta sitten tulivat ensimmäiset pakolaiset Vietnamista, sittemmin väkeä on virrannut eri puolilta maailmaa."
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/narpion-kunta-...

Närpiössä on myös metalliteollisuutta ja työvoimapulaan on löytynyt ratkaisu työperäisestä maahanmuutosta.

"Työvoiman sopeutumisen strategioita
Maahanmuuttajataustainen työvoima on yleisesti katsoen sopeutunut hyvin När- piöön. Työviihtyvyyden suhteen kenelläkään haastatelluista ei ollut valittamista. Työntekijät olivat tyytyväisiä tehtäviinsä sekä palkkoihinsa ja työnantajat heidän työpanokseensa. Varsinkin pienten perheyritysten ilmapiiri, jossa työskennellään yhdessä, luo viihtyvyyttä. Toki isommissakin Närpiön yrityksissä etäisyys työn- johdon ja työntekijöiden välillä on usein pieni.
Moni maahanmuuttajista on vaihtanut ammattia asuessaan Närpiössä, mutta suhteellisen hyväpalkkaiselta metallialalta vain harva on siirtynyt pois. Perinteisen teollisuuden ja kasvihuoneiden välillä on eräänlainen raja, jota on vaikea ylittää. Kasvihuoneet tarjoavat sisääntulotyöpaikkoja: uuden muuttajan on helpompi löytää niistä työpaikka kuin teollisuudesta, koska perustyössä ei vaadita ammattikoulutusta. Myöskään kielitaitoa ei vaadita samassa määrin kuin metalliteollisuudessa. Lisäksi kasvihuoneissa saa työskennellä kolme kuukautta ilman työlupaa. Ansaitsemisen lisäksi työluvattomuus tarjoaa mahdollisuuden kokeilla, millaista on työnteko kasvihuoneella. Teollisuudesta on helppo siirtyä kasvihuoneisiin töihin, ja muutama onkin väliaikaisesti lomautettuna tehnyt niin. Toisin päin siirtyminen on vaikeampaa.
Närpiössäkin maahanmuuttajat ovat ryhtyneet yrittäjäksi. Kuten edellä on kerrottu, oli Närpiössä vuonna 2011 kaikkiaan 49 ulkomaalaista yrittäjää ja 40 yritystä. Lisäksi yritysten perustamisessa on viime vuosina ollut havaittavissa selvä ”boomi”. Tämä on huomattu myös yritystalo Dynamossa:
Aika moni on ryhtynyt yrittäjäksi. Eräänä päiväni minulla oli kolme asiakasta, Valkovenäjältä, Venäjältä ja Ecuadorista. Ei ainuttakaan närpiöläistä. Meillä on maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä kasvihuonealalla, siivousalalla, sosiaalipalveluissa, kaupan alalla, kaksi pizzeriaa. Toisen sukupolven maahanmuuttaja pyörittää paikallista kuntosalia. Heitä on turkistarhauksessa, logistiikan ja kuljetuksen parissa, tulkkeina ja kääntäjinä, metallialalla. Sitten meillä on joukko hollantilaisia kasvihuonealan yrittäjiä. (Håkan Westermarck, haastattelu 25.9.2012)"

http://www.migrationinstitute.fi/files/painetutpoh...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Närpiössä on vierastyövoima Aasiasta, nämä ei vaadi asuinpaikkaa moskeijan läheltä.

Käyttäjän JaakkoImpola kuva
Jaakko Impola

Laitetaanpa tähän esimerkkejä ulkomaisen työvoiman käytöstä:

Olkiluodossa työtä kahden euron tuntipalkalla - palkkakuitti todisteena
https://yle.fi/uutiset/3-5427790

Paljastus Turun telakalta: Palkka oli vain 1 €/h
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/116782-paljastus-...

Nokia jäi kiinni halpatyövoiman käytöstä Suomessa – ulkomaalaisia asiantuntijoita töissä jopa 750 eurolla kuussa
https://yle.fi/uutiset/3-9050156

Jukka Ryhänen

Jaakko Impola sopisi erinomaisesti pitämään puhetilaisuuksia vaikkapa eduskuntaan. Hänellä tuntuu olevan erinomaisen selväjärkinen käsitys asioista.

Toimituksen poiminnat